VÄLJ INTE SAMHÄLL

Nu är hösten här. Som jag har fasat för den här hösten. Den är ju så otroligt oklar på alla plan. Jag vet ingenting om hur det kommer att bli med jobb eller boende för att vara ärlig. Jag är 19 år och vet inte alls vad jag vill göra i livet. Hur ska man ens kunna veta vad man vill göra för resten utav sitt liv när man knappt ens börjat? Känns så konstigt.

Jag har ju jobbat på bemanningen i ca 1,5 år nu. Man får bara jobba där i ett visst antal dagar innan man måste utbilda sig/bli anställd. Arbetsplatsen vill ju inte anställa någon som inte är utbildad heller vilket sätter mig i en brutalt svår sits. Jag fick alltså mitt LAS-brev i förra veckan. Det innebär att jag nu har gått över den magiska gränsen och har jobbat för mycket vilket innebär att jag kommer bli avslutad. Så den 31 oktober står jag utan jobb. Så jäkla tråkigt för ni vet ju allihopa hur bra jag trivs och det absolut sista jag vill är att lämna. Så min enda chans för att få jobba kvar är ju om jag utbildar mig till undersköterska. Vilket jag inte är säker på att jag vill. Jag vill inte jobba inom äldreomsorgen i hela mitt liv, men å andra sidan öppnar undersköterskeutbildningen väldigt många andra dörrar. Jag hade tyckt det vore intressant med akut-sjukvård/kriminalvårdare, men det är ganska lång utbildning på båda de två. Så just nu har jag lite panik för att stå där den 31 oktober utan inkomst. Tycker LAS-regeln är superdum samtidigt som jag absolut förstår den. Det går ju inte att ha en massa outbildade ungdomar som jobbar år efter år. Det är ju för att skydda oss samtidigt som det drabbar oss också.

Så det enda jag gör på min lediga tid är att söka jobb och söka ännu mer jobb. Jag kan tänka mig vad som helst så länge jag får jobba med människor. Jag är så otroligt social och ja, det är det jag vill göra. Jag ÄLSKAR att jobba på det äldreboendet jag är på nu, men det finns ju inte så mycket man kan göra heller. Så nu kanske det är dags för mig att gå vidare. Jag är så kluven så ni anar inte. Antingen går jag vidare i livet och söker allt som går eller så anmäler jag mig till undersköterskeutbildningen som sätter igång den 18 januari. Jag är så otroligt förvirrad just nu. Varför var det ingen som berättade för 15-åriga Amanda att den 5 juni 2015 kommer du stå utan jobb om du inte väljer en yrkeslinje?? Jag hade på riktigt ingen som helst aning.

SÅ, mitt tips till er som går i nian och som snart ska göra ert preliminära gymnasieval. VÄLJ EN YRKESLINJE och INTE en STUDIEFÖRBEREDANDE. VÄLJ INTE SAMHÄLL, VÄLJ INTE MEDIA om du inte är redo att börja plugga direkt efter studenten. Vill du inte plugga igen: välj vård&omsorg, barn&fritid, EL, fordon eller någon annan praktisk linje. Det önskar jag att någon hade sagt till mig. Jag som aldrig skulle studera vidare.

Gillar

Kommentarer

ellinor.essen
,
Åh... Du gjorde precis samma som mig.. Jag gick också ut samhäll media nu i våras, har gått utan jobb hela sommaren. Önskar att jag hade valt bygg(eller liknande) eller gått kvar på ridgymnasiet!