Hur viktig är hagvistelsen?

Alltför ofta får man läsa till salu annonser där det står "hagvistelsen är viktigt". Vad menas med det? Det är så himla individuellt och jag tycker personligen att en bra utevistelse är i en stor kuperad hage (alltså med skog och sten), tillräckligt stor för att de ska kunna röra sig mycket i alla gångarter samt i ca 7-8 timmar.

Ametistas har gått i en superstor hage, det tog liksom 10 minuter att hämta in honom från hagen om han var längst bort. De kunde springa hur mycket de ville, det var sten, lera, bäckar, skog och stockar och ängar att beta på. Perfekt för en häst enligt mig. Det är ett riktigt hästliv. Han går ut i hagen vid 7-tiden på morgonen och kommer in vid 16-17 tiden på eftermiddagen. Det är 10 timmar. Optimalt för en häst som står i box, enligt mig och min filosofi.

Vad tycker ni om utevistelsen? Hur viktig är den egentligen? Eller räcker det för er & eran häst att hästen står i en 10x10 ruta med grus i 3-4 timmar per dag?

Gillar

Kommentarer

pipen4-ever
,
När vi skulle köpa stor häst fick det bli ifrån ett försäljningsstall, där gick hästarna i dom där rutorna du pratar om. Hästen hade då varit i Sverige ca 3 veckor och kom tidigare från Holland där det är så trångt och bebott att hästarna bara har möjlighet till rutor.

Så när vi skulle släppa ut den här 4-åriga lilla damen i en stor, säkert 1 hektars hage, för första gången i hela hennes liv, fick det mig att inse, på riktigt, hur hästarna faktiskt vill ha det. Hon hade öronen framåt och bara sprang! Man såg verkligen hur lycklig hon var. Något man inte tänker på då de flesta hästar mest ställer sig och betar när man släpper ut dom i stora fina hagar. Vilket hon gör nu med när hon vant sig, men jag tror att dom bara vill ha den där känslan utav att dom är något sånär fria i naturen och inte ser staket 2 meter ifrån sig vart dom än vänder sig.
amandajosefsson
amandajosefsson,
Men åh, vad det värmde i hjärtat att läsa! Tur att din häst fick komma till just dig! Kram.
nouw.com/amandajosefsson
malin.o,
Hagvistelsen är otroligt viktigt tycker jag. Min ponny går ute från 6-7 på morgonen till 21 på kvällen vilket jag tycker är jättebra, desto längre desto bättre. Hagen hon går i består av både åker och skog 😊
tildaomalin.blogg.se
amandajosefsson
amandajosefsson,
Verkligen, håller med! Jag har dock inte möjlighet att ha hästen ute till 21 med tanke på att vi ansvarar för att hästen kommer in själv :/
nouw.com/amandajosefsson